Når du får en akut skade i knæet eller anklen, er det godt at kende til RICE-princippet, som kan hjælpe med at begrænse omfanget af skaden.

Hvad er RICE-princippet?

R = Ro (rest)
I = Is (ice)
C = Kompression (compression)
E = Elevation (elevation)

R = Ro

Regel nr. 1 er selvfølgelig, at man stopper med, man er i gang med, og som sandsynligvis ha forårsaget skaden. Man skal som udgangspunkt heller ikke støtte på foden eller benet, men bare sikre ro.

Du bør lægge is på skaden så hurtigt, du kan, det dulmer smerterne. Du skal helst fortsætte med det ca. i 30 minutter de første seks timer, efter skaden er opstået.

Ved større skader skal du regelmæssigt lægge is på i det første døgn. Men så bør du også søge læge.

I = Is

Kulden dæmper smerterne, men virkningen er forholdsvis overfladisk. Det er altså ikke nok til at afhjælpe skaden. Derfor er det også vigtigt at følge de næste punkter i RICE-princippet.

C = Kompression (compression)

Der skal både is og tryk på umiddelbart efter, skaden er opstået. Trykket bør være på skaden de følgende 24 til 36 timer. Hvis der stadig er en tendens til hævelse, skal der tryk på endnu længere tid. Er du i tvivl, så søg læge.

Du bør bruge et stramt elastikbindet, men det må ikke være så stramt, at huden bliver blålig. Bindet skal tættest på huden. Husk at lægge et klæde mellem elastikbind og isposen.

E= Elevation

Hæv det skadede område i vejret – gerne 30 centimeter eller mere over hjertehøjde. Læg dig ned, så er det lettere at hæve benet højt nok. Det sænker blodtrykket i området omkring skaden.

Især ved kraftig blødning eller hævelse er detvigtigt at holde benet/skaden hævet i periode de følgende 24-26 timer.

Forhandlerliste over DonJoy knæskinner.

Brug for hjælp?

Hvilken skinne kan hjælpe dig? Se her.

Her får du rådgivning, når du skal have en knæskinne.