Der findes to korsbånd i knæet, et forreste og et bageste korsbånd. Disse er sammen med menisker, ydre ledbånd og muskler med til at sikre stabiliteten i knæet.

Ved overrivning af det forreste korsbånd vil knæet blive ustabilt, således at skinnebenet kan skride fremad i forhold til lårbenet.

Ustabilitet kan opleves i forbindelse med vridebevægelser ved idræt, men i nogle tilfælde også ved almindelige daglige aktiviteter.

Ved overrivning af det bageste korsbånd, vil skinnebenet kunne glide bagud i forhold til lårbenet. Denne skade er langt sjældnere end overrivning af det forreste.

Piger får oftere læsioner af forreste korsbånd i knæet end drenge, og det sker ofte ved holdsport, f.eks. ved håndbold.

Mens forreste korsbåndsskader oftest opstår i forbindelse med idræt, skal der ofte større uheld til for at ødelægge det bageste korsbånd, for eksempel trafikskader.

Læsion af det forreste korsbånd opstår oftest ved idræt i en situation, hvor underbenet står fast i forhold til lårbenet. Ofte opstår skaden ved en fodboldtackling, hvor spilleren går ind i tacklingen med bøjet ben. Hyppigt opstår skaden også ved håndboldspil. Endelig kan det også ske ved vrid i forbindelse med skiløb eller badminton. I disse situationer er der tillige risiko for at skade menisk eller sideledbånd i knæet.

Nogle får i forbindelse med en kikkertundersøgelse at vide, at deres forreste korsbånd kun er delvist overrevet, men dette vil funktionelt ofte svare til en total overrivning.

Hvis korsbåndslæsionen er kombineret med meniskskade og/eller læsion af udvendige sideledbånd, kan det være nødvendigt at foretage en kikkertundersøgelse ret hurtigt.

Hvis det kun drejer sig om en forreste korsbåndslæsion, er der ofte ingen grund til at skynde sig med en operation. Dels fordi korsbåndsrekonstruktion (et nyt korsbånd) i den tidlige fase kan give dårlige resultater med sammenvoksninger inde i knæet og nedsat bevægelighed til følge. Men også fordi skaden hos nogle giver så få problemer, at de kan klare sig med genoptræning og derfor ikke behøver operation.

Såfremt operation er nødvendig, er man nødt til at foretage en korsbåndsrekonstruktion. Flere undersøgelser har vist, at man ikke har nogen gavn af at sy det overrevne korsbånd sammen. Det giver ikke bedre resultater end at undlade at operere. Korsbåndet heler heller ikke op af sig selv.

Hvad kan du selv gøre

  • Brug RICE-princippet umiddelbart efter skaden er sket.
  • Man bør skåne knæet mod belastning, hvis det er smertefuldt.
  • Støt evt. det skadede knæ med en knæskinne.
  • Hvis der er tale om en længerevarende knæskade, kan du med succes påbegynde selvspændingsøvelser af lårmusklen for at undgå at den svinder. I den smertefulde fase gøres det bedst ved at spænde lårmusklen så hårdt som muligt på strakt knæ. Hold stillingen i 10 sekunder, og slap derefter musklen af i få sekunder. Gentag øvelsen 10 gange i træk, cirka 1 gang i timen.
  • Gå til lægen med det samme, hvis der er tale om svære smerter.
  • Gå til lægen, hvis der er tale om vedvarende smerter eller gener.

DonJoys knæskinner, der kan bruges efter operation:

Forhandlerliste over DonJoy knæskinner