Knæleddet indeholder 4 ledbånd: et på indersiden og et på ydersiden af knæet, der kaldes de kollaterale ledbånd, og et forreste og et bagerste korsbånd. De kollaterale ledbånd sikrer knæets sidestabilitet. Det vil sige, at de sørger for, at knæet ikke giver efter, når det udsættes for sidepåvirkninger.

Det indvendige sideledbånd består af en overfladisk længere del og af en kortere indvendig del, som hænger fast på den indvendige menisk. Ved skader på det indvendige sideledbånd er der derfor risiko for samtidig menisklæsion. Det ydre sideledbånd er tyndere end det indvendige og har ikke forbindelse til menisken.

Korsbåndene opretholder knæets stabilitet i retningen fremad-bagud. Det forreste korsbånd sikrer, at underbenet ikke glider fremad i forhold til lårbenet. Det bagerste korsbånd sikrer, at underbenet ikke glider bagud i forhold til lårbenet.

De forskellige ledbåndsskaders hyppighed afhænger af sportsgrenen. I skisporten, hvor der er mange knæskader, udgør skader på knæets indvendige sideledbånd cirka 40 % af alle knæskader.

Disse skader opstår især i forbindelse med, at sportsudøvere støder sammen fx ved en fodboldtackling. De er dog også hyppige følger af vridskader i forbindelse med ski, håndbold og badminton. Knæets ledbånd er mest sårbar, når knæet udsættes for en uventet belastning i bøjet stilling.

Hvad kan du selv gøre

  • Brug RICE-princippet umiddelbart efter skaden er sket.
  • Aflastning er som regel nødvendigt. Man bør skåne knæet mod belastning, hvis det er smertefuldt. Det vil ofte være nok til, at generne går over af sig selv.
  • Støt evt. det skadede knæ med en knæskinne.
  • Hvis der er tale om en længerevarende knæskade, kan du med succes påbegynde selvspændingsøvelser af lårmusklen for at undgå at den svinder. I den smertefulde fase gøres det bedst ved at spænde lårmusklen så hårdt som muligt på strakt knæ. Hold stillingen i 10 sekunder, og slap derefter musklen af i få sekunder. Gentag øvelsen 10 gange i træk, cirka 1 gang i timen.
  • Gå til lægen med det samme, hvis der er tale om svære smerter.
  • Gå til lægen, hvis der er tale om vedvarende smerter eller gener.

DonJoys knæskinner, der kan bruges:

Forhandlerliste over DonJoy knæskinner