Bruskskader opstår typisk, når knæet bøjes og bliver udsat for en større belastning. Bruskskader kan også opstå, hvis knæet overbelastes, når det er overstrakt, eksempelvis hvis man lander i en overstrakt position efter et spring. Herved beskadiges brusken og man risikerer ligeledes, at den underliggende knogle tager skade.

Bruskskader i knæet kan opstå sammen med andre skader, eksempelvis korsbånd eller meniskskader.

Bruskskader i knæet kan både være, hvis man slår brusken i stykker og brusken stadig sidder fast, eller man kan slå et stykke brusk eller knogle helt løs. Slår man et stykke brusk eller knogle løs, så stykket “flyder rundt” i ledvæsken, betegnes det som en mus i knæet.

Smerter ved belastning er typiske symptomer på en isoleret skade på brusken. Især hvis knæet belastes i bestemte positioner, alt afhængigt af hvor i knæet, skaden den sidder.
Man kan opleve en følelse af en skurren eller ujævnhed i knæet, når det bøjes eller strækkes. Derudover kan der ved aktivitet komme hævelse omkring knæet.     

Har man en mus i knæet og den kommer i klemme, vil det gøre ondt og man kan have en fornemmelse af, at knæet låser. Denne form for aflåsning i knæet, kan være svær at skelne fra aflåsning, som udløses af meniskskader. Man kan ligeledes have en følelse af, at knæet “klikker”. Der kan desuden være en let hævelse omkring knæet.

Med alderen kan nogle mennesker opleve at få små udbygninger på kanten af leddet.  Brækker stykket af, kan det blive til en mus i knæet. Man kan også få en mus, selvom man ikke har eller har haft en skade. På samme måde kan der dannes små brusk- og kalkstykker, som ligger løst i knæet, som ikke er en mus.

Hvad kan du selv gøre

  • Aflastning er som regel nødvendigt. Man bør skåne knæet mod belastning, hvis det er smertefuldt. Det vil ofte være nok til, at generne går over af sig selv.
  • Man kan eventuelt tage et mildt smertestillende middel, f.eks. ibuprofen eller paracetamol.
  • Gå til lægen, hvis der er tale om vedvarende smerter eller gener.

Knæskinner fra DonJoy, der kan bruges: