Bruskskader kan opstå som følge af slid eller som følge af en pludselig overbelastning af brusken. Vi vil her kun se på de pludseligt opståede skader.

Bruskskader kan opstå samtidigt med andre skader i knæet, for eksempel menisk eller korsbåndsskader. Skaden opstår som regel ved en større belastning på knæet, når knæet er bøjet i mere eller mindre grad. Kan også opstå ved for eksempel at springe ned på (over-) strakt knæ. Man kan derved beskadige brusken og eventuelt også den underliggende knogle.

I nogle situationer vil et lille område af brusken være trykket i stykker, men sidde på plads. Andre gange kan et stykke brusk være slået helt fra, eventuelt sammen med et lille stykke af den underliggende knogle. Hvis man slår et stykke brusk/knogle løs, kan dette ”svømme rundt” i knæet og kaldes nu en mus.

Nogle mennesker får med alderen nogle små udbygninger på kanten af leddet. Et sådan stykke kan også brække af og blive til en mus. En mus kan også opstå, uden man har haft en egentlig skade. Man kan godt danne nogle små brusk-/kalkstykker, der ligger løst i knæet.

Symptomer ved en isoleret skade på brusken vil primært være smerter ved belastning. Nogle gange især ved belastning med knæet i bestemte positioner, afhængig af hvor skaden sidder. Der kan også komme hævelse i forbindelse med aktivitet. Eventuelt kan man have en fornemmelse af skurren/ujævnhed i knæet, når man bøjer og strækker knæet.

Hvis der er tale om en ”mus i knæet”, kan denne af og til komme i klemme og udløse smerter eller direkte fornemmelse af aflåsning af knæet. Aflåsningen af knæet kan være vanskelig at skelne fra de aflåsninger, der kan komme ved meniskskader. Man kan også have en fornemmelse af ”noget der klikker” i knæet, ligesom der kan være let hævelse af knæet.

Hvad kan du selv gøre

  • Aflastning er som regel nødvendigt. Man bør skåne knæet mod belastning, hvis det er smertefuldt. Det vil ofte være nok til, at generne går over af sig selv.
  • Man kan eventuelt tage et mildt smertestillende middel, f.eks. ibuprofen eller paracetamol.
  • Gå til lægen, hvis der er tale om vedvarende smerter eller gener.

Knæskinner fra DonJoy, der kan bruges: