Slidgigt er en vedvarende sygdom, der ofte udvikler sig over flere år.

Slidgigt i knæet skyldes nedbrydning af brusk i knæleddet. Brusk er en proteinholdig substans, der fungerer som en ”pude” mellem leddets knogler. Étkammer artrose er også kendt som degenerativ artrose. Blandt de mere end 100 forskellige typer af slidgigt, der findes, er étkammer artrose den mest udbredte. Omkring 4% af den danske befolkning er ramt af sygdommen. Den starter i 40-års alderen og forværres i takt med stigende alder. Étkammer artrose rammer kvinder oftere og i en yngre aldre end mænd.

Patienter med étkammer artrose er ofte ikke i stand til at udføre dagligdagens aktiviteter, arbejde og sport. Ved at bruge en knæskinne kan patienten opnå kondylær separation i det degenerative ledkammer og derved mindske smerter. Ved hjælp af et 3-punkts system giver skinnen et horisontalt tryk modsat det beskadigede ledkammer, som flytter belastningen og nedsætter smerter.

Hvad kan du selv gøre

  • Aflastning er som regel nødvendigt. Man bør skåne knæet mod belastning, hvis det er smertefuldt. Det vil ofte være nok til, at generne går over af sig selv.
  • Man kan eventuelt tage et mildt smertestillende middel, f.eks. ibuprofen eller paracetamol.
  • Støt evt. det skadede knæ med en knæskinne.

DonJoys knæskinner, der kan bruges ved slidgigt:

Forhandlerliste over DonJoy knæskinner