Ved slidgigt ødelægges brusken. Der findes to former for slidgigt i knæet: primær og sekundær. Oftest vil der være tale om en kombination.

Primær slidgigt i knæet

Primær slidgigt kan ikke henføres til en hændelse eller et uheld, f.eks. et fald eller et slag. Mange forskellige faktorer kan være med til at forøge sliddet i knæene: Arvelige forhold, overvægt, dårlig kondition mv. Slidgigt behøver således ikke at være en følge af hårdt arbejde. Mange års tungt arbejde kombineret med uhensigtsmæssige arbejdsstillinger kan dog i nogle tilfælde føre til slidgigt i knæene. Det kan være svært at afgøre, om slidgigt er en følge af arbejde, livsstil, arvelige forhold eller almindelig aldring.

Sekundær slidgigt i knæet

Sekundær slidgigt i knæet skyldes derimod forandringer, som kan være resultatet af et fald eller et slag, der har beskadiget vævet og igangsat en nedbrydende proces, som udvikles til en slidgigt.

Med alderen får praktisk taget alle mennesker slidgigt i knæene. Hos nogle mennesker er disse slidforandringer ubetydelige, mens tilstanden hos andre kan blive mere udtalt. Ikke desto mindre lever mange i årevis med en middelsvær slidgigt i knæene uden at føle smerte, mens andre føler smerterne tydeligt. Mennesker har nemlig forskellige smerteniveauer, og opfattelsen af smerte varierer fra person til person.

Behandling af slidgigt i knæet

Da brusken i knæet har en beskeden blodforsyning og kun får næring i forbindelse med bevægelse, er det vigtigt at holde sig i gang. I almindelighed vil både svømning og cykling være godt, da disse former for motion sker, uden at knæet belastes af vægt. Sørg for at undgå store belastninger af knæet i dagligdagen. Man skal være forsigtig, når man rejser sig fra en stol og i det hele taget undgå belastende knæbøjninger. Også drejebevægelser skal undgås. Smerter i knæet vil som regel kunne behandles med håndkøbs- eller receptpligtig medicin. Et begrænset antal blokader kan også komme på tale.

I særlige tilfælde kan det være nødvendigt at konsultere en speciallæge og at overveje en kirurgisk behandling (“nyt knæ”).

Træning

Det er vigtigt at komme i gang med træning. Knæet genoptrænes ved hjælp af øvelser på et balancebræt (en rund træplade placeret oven på en kugle). Man skal også træne både læg- og lårmusklerne. Dernæst kan man gradvist begynde at bruge knæet normalt igen. Lægen kan udlevere et særligt øvelsesprogram for genoptræning af knæet.

Mulige årsager:

 • Alder.
 • Genetiske og anatomiske forudsætninger.
 • Overvægt.
 • Alvorlige knæskader.

Symptomer:

 • Belastningssmerte – hvilesmerte.
 • Begrænset bevægelse – svært at strække og bøje knæet helt.
 • Hævelse – stivhed.

Hvad kan man selv gøre:

 • Skinne som aflaster knæet.
 • Træning som passer til ens niveau.
 • Alternativ træning i f.eks. bassin – cykling.
 • Udspænding.

DonJoys knæskinner, der kan bruges ved slidgigt:

Forhandlerliste over DonJoy knæskinner

 

 

 

 

 

Brug for hjælp?

Hvilken skinne kan hjælpe dig? Se her.

Her får du rådgivning, når du skal have en knæskinne.