Knæskinne DonJoy til ski

Det er fire måneder siden, jeg blev opereret for et overrevet korsbånd. Jeg har genoptrænet de sidste tre måneder. Nu vil jeg gerne stå på ski, men jeg tør ikke rigtigt. Hvornår kan jeg stå på ski igen?

Vores svar:

Hvornår man kan hvad, er jo individuelt, men inden du tager afsted er det vigtigt, at din læge og fysioterapeut har sagt god for, at du og dit knæ er klar til at står på ski igen. Og da det kun er fire måneder siden, du er blevet opereret, er dit nye korsbånd ikke stabilt nok til at løbe ski uden beskyttelse.

Derfor vil jeg anbefale at du investerer i en 4-puktsskinne. ”4-punkts princippet” er det som sikrer, at korsbåndet ikke kommer ud i pressede situationer og som samtidig sikrer en sidestabilitet, der beskytter de ydre og indre ledbånd (ligamenter) ved siderotationer. Under skiløb er der stor belastning på knæleddet og DonJoys 4-punkts knæskinne sikrer, at dit knæ ikke kommer ud i stillinger. der presser dine korsbånd og ligamenter i knæet unødigt.

Principperne i en 4-punkts knæskinne:

Knæskinne

Skinnens faste ramme sidder på forsiden af låret (punkt 1) og på bagsiden af læggen (punkt 2), forbundet af sideskinner langs siden ad benet. Den faste ramme danner derved et ”S” omkring dit ben med knæleddet i midten. Stroppen på bagsiden af låret (punkt 3) og øverst på forsiden af skinnebenet (punkt 4), sikrer at bevægelsen af knæet hele tiden sker under kontrollerede forhold. I bevægelsen skubbes underbenet tilbage af punkt 4 og dermed aflastes/beskyttes forreste korsbånd. (Har man skabet bagerste korsbånd, vil man sætte en stop på forsiden af låret for at sikre, at låret ikke bevæger sig uhensigtsmæssigt for langt fremad.)

Der findes forskellige modeller af DonJoys 4-punkts knæskinner, og hvilken en, der er rigtig for dig, vil afhænge af forskellige faktorer såsom: dine mål, dit aktivitetsniveau osv.

Vi kan anbefale dig at se mere om følgende skinner: